07 oktober, 2009

Självkänsla

Okej, jag har en blogg dvs denna - den är hatad, omtyckt, älskad och en blogg som får måååånga kommentarer. En sak har jag kommit på av er läsare, de är om mina föredrag/bloggar om just självkänsla. Dem lockar till mängder kommentarer, funderingar och förfrågningar.
Jag lovade er en blogg till om självkänsla och det intresset visade sig stort.
Jag har som själv haft en jättedålig självkänsla och det har bidragit till lögner, otroheter, svek, koflikter i mängder och otroligt mycket ångest och framför allt - jag älskade inte mig själv och trodde aldrig på den jag faktiskt var. Med hjälp av min pyskolog kom jag på de och på så sätt började vi jobba med den och det är riktigt otäckt ibland hur saker och ting förändrades för mig för en sådan självklar sak som självkänsla, man borde som Mia säger ha lektioner i skolan angående självkänsla för det kan vara så lite som faktiskt förstör den för dig och har du inte de, då har du inget till slut med.

Här kommer återigen en uppdatering på självkänsla och vad det är.

Jag ska börja förklara vad SKILLNADEN på självkänska och självförtroende är - (gör en riktigt enkel förklaring) Självkänsla är att vara och självförtroende att göra, dvs en person med gott självförtroende kan ställa sig inför hela skolan i en aula och predika utan problem, men om personen gör det för att den känner sig tvungen och i tron om att ingen kommer vilja vara med henne/honom om den inte ställer upp då är det brist på självkänsla men samtidigt gott självförtroende.

Med andra ord.
Självförtroende är att vi tror på vår egen förmåga att prestera och göra saker.
Självkänsla är att vi känner oss härlig och tycker vi duger som vi är, oavsett vad vi gör.

Låg självkänska visar sig på många sätt, när jag hade det så kunde hela min omgivning bli lidandes eller jag var helt olidlig för dem. Jag krävde att alla skulle se och bekräfta mig och då räckte det inte om jag fick mängder bekräftelse igår, nej jag skulle ha mängder nästa dag också och helst hela tiden, fick jag inte de såg jag till att få det och det på många olika sätt.
Jag vet en sak som kanske många av er känner igen, jag kunde tex sitta på ett fik med en kompis eller någon annanstans där det var fullt med folk i min omgivning och inte höra ett smack av vad hon/han sa utan mer tänka på vad andra runtomkring tänkte på om mig, hur dem såg mig osv. De jag senare har förstått att dem har fullt upp med sina egna saker så dem tänkte nog än mindre på mig men tankarna var så. Man är så egocentrisk i tankarna att man tror att ALLA ser en och det på oftast många gånger ett dålig sätt, att dem lixsom ser igenom dig.
Jag var inte då som ni förstår en god lyssnare eller en som kunde komma med bra råd, jag var ju inte trygg i mig själv. Idag vet jag att jag är en riktigt god lyssnare, jag tittar personen i ögonen och tar mig tid till att förstå vad perosnen ifråga har för problem och ger råd och tips som dem senare tackar mig grymt för.
Idag har jag så lätt för att se en människa, om den har god eller låg självkänsla och de är många gånger man vill tala om de för en person men det kan vara svårt många gånger. Jag kan också idag ta så lätt på när folk säger något om mig eller inte, jag har distans till saker på ett helt annat sätt.

Det är faktiskt så att med låg självkänsla kan du känna dig cool, smart, rolig, härlig, snygg mm men det är BARA så länge inte en annan kommer in i rummet som är coolare, smartare, roligare, härlugare och snyggare än du då förvandlas man och då känner vi oss bara så misslyckade. Andra med låg självkänsla kan vara mer tvärtom, dem tar ingen plats alls dem vill bara gömma sig i flocken och inte synas.Känslan där är att det finns så många bättre omkring som ska synas och inte du och detta är självklart inte sant, du är lika mycket värd som alla andra i din omgivning.
Att se ner på människor, vara stans största skitsnackare och snacka skit om andra är också ett riktigt stort tecken på låg självkänsla, visst tycka till och snacka lite om de senaste om gårr runt är en sak men någon måtta får det vara. Men när en person snackar skit så är det oftast för att lyfta sig själv till högre nivåer. Om du inte ens kan öppna munnen utan att det kommer skitsnack ska du se det som en stor varningssingnal.Nej, du kanske inte snackar skit men hur tänker dudå? Jag var nog lite av en sådan, gillade höra skavller, snackade gärna skit om jag fick lust men idag är det så sällan och när jag hör någon göra det stänger jag näst intill av.
När självkänslan blir så låg att det blir allvarligt brukar man se att folk gör illa sig själva, skär sig eller skadar andra. Mobbar eller kanske slåss?
Inåtagerande självkänsla - slå sig själv (tex anorexi)
Utåtgående självkänsla - slå andra ( tex mobbare)
En sak som jag och uppenbarligen många andra upptäckte att hur låg självkänsla jag än hade så gick det att träna upp och det går fortfarande. Jag tog hjälp med min psykolog. Men det finns mängder böcker och fakta på internet också, där tar jag också mängder fakta ifrån.Du ska bara vilja, göra de som krävs och öva.
Man kan heller inte få för mycket självkänsla, de är inte som självförtroende. Är vi trygga i oss själva har vi inte behov av att bekräfta oss eller hävda hela tiden.

Du har dålig självkänsla om du:

Har tecken på en rejäl svartsjuka
Du styrs av massa rädslor
Du är överdrivet självupptagen
Du ser ner på andra och snackar otroligt mycket skit
Du känner dig ful och tror att du bara blir perfekt om du blir lite snyggare
Du känner sig om en bluff, när som helst kommer någon på dig
Du gör saker för att visa andra att du kan istället för att göra de du själv vill
Du gämför dig med andra hela tiden

Men hur gör jag då för att få bra självkänsla?
Jag fick tipsen att skriva upp varje dag vad jag hade gjort för bra saker och mindre bra saker och sen peppa mig själv på dem bra sakerna jag gjort, då övar man, man bekäftar sig själv på det sättet. Det man gör fel i dessa dagböcker som de oftast är vi skriver i är att vi skriver som vi tänker, du sätter inte punkt och då kan de löpa vidare som vanligt, den låga självkänslan tar stor plats på sidan. Där måste du lära dig sätta punkt. Koncentrera dig just i denna boken att bara peppa dig själv och ingen annan. Man kan också gå och prata med någon, de gjorde ju jag eftersom jag var så långt nere så jag behövde hjälp. Ta dig tid och läs om de, finns flera olika böcker, fakta på nätet osv.
Efter en process där du jobbat med dig själv vinner man så mycket, tex:
Vi tycker om oss själva och känner oss framför allt väderfulla oavsett vilka som finns eller är i våran omgivning:

Vi blir gladare och har helt enkelt roligare
Vi gämför oss inte med andra utan utgår bara från oss själva och egna förutsättningar
Vi klarar att begå misstag utan att gå ner oss totalt för de utan ta oss upp igen
Vi tar ansvar för våra relationer och känner oss trygga i dem
Vi får distans till oss själva samtisigt som vi på riktigt tar ansvar för vårt egna liv och hur vi mår
Vi säger ja när vi vill och nej när vi vill
Detta har jag lärt mig från böcker och annnan fakta och lär man sig detta så är det inte så svårt.
Det kan vara så att du sitter i en jävla sits just nu och har väldigt svårt att ta tag i dig själv, men de är ett måste - så är det bara.
Jag har så mycket mer att skriva men detta är grunderna.
Jag fick hjälp och är så jävla tacksam för att jag hittade "felet" på mig själv, för jag kunde bete mig så folk började undra asså och det är aldrig försent, du kan bli den du vill och framför allt älska dig själv och tycka om dig själv som en person.

Kraaaaam

Informationen kommer från internet och fakta kring självkänsla
Mia Törnbloms böcker
Mina egna erfarenheter

Dona dag som alla andra dagar ?

Fan vad man hinner när man går hemma hörrni ! ;)

Dagens schema :
Tvätta
Hänga upp tvätt
Vika tvätt
Torka golven på övervåningen
Plocka ur diskmaskin
Plocka in diskmaskin
Plocka saker till sin plats
Byta lakan i våran säng
Städa stora toaletten, grovrengöring

Japp, jag håller på fortfarande men fått mycket gjort.
Mattias kommer hem efter jobb för att sätta igång med förberedelserna inför renoveringen av tvättstugan, den ska bli riktigt fräsch.
Hoppas på en "Johan Falk" film ikväll.

Tjolahopp!

Saknar det finaste jag har, min Bob !!